4ήμερη Εκδρομή στη Β. Ελλάδα!!!

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α      Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η Σ

ΠΕΜΠΤΗ    1/5/2014

ΑΘΗΝΑ -  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (501 Χλμ)

Συγκέντρωση στις 8.30΄π.μ. στα Κάτω Πατήσια και αναχώρηση για Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσες στάσεις. Συνολική διάρκεια ταξιδιού περίπου 7 ώρες.

Όταν φτάσουμε στην Θεσσαλονίκη θα γίνει τακτοποίηση στο Ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ και μετά θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για περίπατο στην πόλη. Δείπνο στο Ξενοδοχείο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  2/5/2014

ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ – ΕΔΕΣΣΑ – ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ  (215 Χλμ)

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για Ημερήσια εκδρομή  στην Αρχαία Πέλλα, στην πόλη της Έδεσσας με τους καταρράκτες και στα Λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία.

Το απόγευμα  γυρίζουμε στη Θεσσαλονίκη. Δείπνο στο Ξενοδοχείο.

ΣΑΒΒΑΤΟ  3/5/2014

ΚΙΛΚΙΣ – ΔΟΙΡΑΝΗ – ΚΕΡΚΙΝΗ – ΣΕΡΡΕΣ. (238 Χλμ)

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για Ημερήσια εκδρομή. Θα κάνουμε τον κύκλο και θα επισκεφθούμε το Κιλκίς, τη Λίμνη Δοϊράνη, τα Άνω Πορόια, τον υδροβιότοπο της Λίμνης Κερκίνης  τα Βυζαντινά Λουτρά Σιδηροκάστρου και την πόλη των Σερρών.

Το βράδυ επιστροφή στην Θεσσαλονίκη. Δείπνο στο Ξενοδοχείο.

ΚΥΡΙΑΚΗ  3/5/2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΒΕΡΓΙΝΑ - ΑΘΗΝΑ. (567 Χλμ)

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για την Αθήνα  με παράκαμψη στην Εγνατία Οδό για επίσκεψη της  Βεργίνας. Θα συνεχίσουμε την επιστροφή με  μικρές στάσεις για ξεκούραση. Άφιξη το βράδυ στην ΑΘΗΝΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ ...

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο και έλαβε το όνομά της προς τιμήν της συζύγου του, Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη του Φιλίππου Β’ και της πέμπτης συζύγου του, της Θεσσαλής πριγκίπισσας Νικησιπόλης. Το όνομά της προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων Θεσσαλῶν και Νίκη, σε ανάμνηση της νίκης των Μακεδόνων και του Κοινού των Θεσσαλών έναντι του τυραννικού καθεστώτος των Φερών και των συμμάχων της, Φωκέων, στο πλαίσιο του Γ’ Ιερού Πολέμου.

Το όνομα απαντάται σε διάφορες μορφές, με ελαφρώς παραλλαγμένη ορθογραφία και φωνητικές διακυμάνσεις. Θεσσαλονίκεια είναι επιθετική μορφή, που βρίσκουμε στο έργο του Στράβωνα και χρησιμοποιείται, κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, ως ονομασία της πόλης σχηματιζόμενη από το όνομα φυσικού προσώπου, όπως αντίστοιχα γινόταν για την Σελεύκεια από το Σέλευκος, την Κασσάνδρεια από τον Κάσσανδρο, Αλεξάνδρεια από τον Μέγα Αλέξανδρο κ.α. Η επικρατούσα όμως μορφή του ονόματος είναι η Θεσσαλονίκη. Κατά την ελληνιστική εποχή υπήρξε και ο τύπος Θετταλονίκη, ενώ κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, όπως φανερώνουν επιγραφές και νομίσματα, εμφανίστηκαν οι μορφές Θεσσαλονείκη και Θεσσαλονικέων [πόλις].

Ιαματικές πηγές Πόζαρ

Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου ή Λουτρών Πόζαρ, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 - 390 μέτρων.

Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.