Η τακτική χρήση καθαρτικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την άνοια, ιδιαίτερα ανάμεσα σε αυτούς που χρησιμοποιούν πολλών ειδών καθαρτικά.
Ανάμεσα σε περισσότερους από 500,000 ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικία από την Βιοτράπεζα UK, αυτοί που χρησιμοποιούσαν τακτικά καθαρτικά είχαν 51% αυξημένο κίνδυνο άνοιας από οποιανδήποτε αιτία συγκρινόμενοι με αυτούς που δεν χρησιμοποιούσαν καθαρτικά τακτικά.
Αυτοί που λάμβαναν μόνο ωσμωτικώς δρώντα καθαρτικά είχαν 64% αυξημένο κίνδυνο συγκρινόμενοι με αυτούς που δεν ελάμβαναν, ενώ αυτοί που λάμβαναν διαφορετικά είδη καθαρτικών όπως αυτά που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, τα μαλακτικά, τα ωσμωτικά και τα διεγερτικά είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια.
Η δυσκοιλιότητα και η χρήση καθαρτικών είναι συχνή στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία.
Η συχνή χρήση καθαρτικών μπορεί να αλλάξει την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου , οπότε είναι πιθανόν να επηρεάζονται τα νευρικά σήματα από το έντερο στον εγκέφαλο ή μπορεί να αυξάνεται η παραγωγή εντερικών τοξινών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο όπως έγραψε ο Κινέζος Feng Sha,PhD, από την Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών.
Ανάμεσα σε αυτούς που ελάμβαναν ένα είδος καθαρτικού μόνο αυτοί που χρησιμοποιούσαν ωσμωτικά καθαρτικά είχαν αυξημένο κίνδυνο για άνοια από κάθε αιτία και από αγγειακή άνοια.
Η Εταιρεία ALZHEIMER πραγματοποιεί 2ετή μελέτη για την σχέση εντέρου και εγκεφάλου οπότε χρειάζεται υπομονή μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα. Μέχρι όμως τότε καλό είναι να αντιμετωπίζουμε την δυσκοιλιότητα με διαιτητικές ίνες και πολύ νερό.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Κωνσταντινίδης Ι. Παθολόγος)
Είδη Καθαρτικών.
- Αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων , πολυσακχαρίδες, πίτουρο σιτηρών.
- Μαλακτικά κοπράνων, παραφινέλαιο.
- Αλατούχα και ωσμωτικά, άλατα μαγνησίου, λακτόζη ,γλυκερίνη.
- Διεγερτικά του εντέρου, καστορέλαιο, σέννα, δισανυκοδύλη.
Οι Διαιτητικές ίνες προέρχονται από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα που δεν διασπώνται πλήρως από τον μηχανισμό πέψης του ανθρώπου. Αυτά είναι τα όσπρια, τα ολικής άλεσης σιτηρά και δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.