ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL info@nosilia.org.gr
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ 2102112395
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Η καλύτερη δίαιτα για το 2023

Είναι πλέον επίσημα 2023, και η ιστορία επαναλαμβάνεται, εκατομμύρια Αμερικανοί ορκίζονται ότι αυτό το νέο χρόνο θα χάσουν τα παραπάνω κιλά τους για τα καλά.

Και πάνω στην ώρα εμφανίστηκαν οδηγίες για το καλύτερο πρόγραμμα δίαιτας.

Σήμερα δημοσιευτήκαν στο U.S. News and Word Reports οι ετήσιες κατατάξεις για τις καλύτερες δίαιτες.

Ακόμη μια φορά η Μεσογειακή Δίαιτα, που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λάδι ελιάς, ψάρια, κατετάγη πρώτη για 6η συνεχόμενη χρονιά.

 

Άλλες δύο δίαιτες ανέβηκαν ψηλά.

Φέτος 30 διαιτολόγοι, γιατροί, επιδημιολόγοι κατέταξαν 24 δίαιτες σε διάφορες κατηγορίες προκειμένου να προτείνουν την καλύτερη δίαιτα γενικά, για την απώλεια βάρους, την ευκολότερη κλπ. Φέτος μπήκαν δυο νέες κατηγορίες όπως η καλύτερη δίαιτα για τα Οστά και τις Αρθρώσεις όπως και η πιο φιλική.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΙΤΑ πάνω από όλα κρίθηκε η Μεσογειακή με δεύτερες την δίαιτα  DASH ( αφορά την υπέρταση) που έχει πολλά φρούτα, λαχανικά, χαμηλά λιπαρά, ολικής άλεσης δημητριακά και άπαχη πρωτεΐνη όπως και η δίαιτα Flexitorian που πάλι εστιάζει στα φρούτα και λαχανικά, και στην υγιεινή διατροφή που όμως επιτρέπει ενίοτε κρέας.

Ως καλύτερη δίαιτα για την απώλεια βάρους βρέθηκε η WW (Weight Watchers) που έχει υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση. Δεύτερη ήλθε η DASH και τρίτη η δίαιτα της Μayo Clinic που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και ολικής άλεσης δημητριακά και βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες. Ακολουθεί η δίαιτα TLC που εστιάζει και πάλι στα φρούτα και λαχανικά στην άπαχη πρωτεΐνη και στην μείωση της χοληστερίνης.

Για την γρήγορη απώλεια βάρους κρίθηκαν πρώτες οι κετονικές ή κετογονικές δίαιτες που περιέχουν λίπη, χαμηλούς υδατάνθρακες και στοχεύουν στο κάψιμο του λίπους.

Ακολουθούν και άλλες δίαιτες όπως η Atkins που έχει ελάχιστους υδατάνθρακες που προοδευτικά αυξάνονται η δίαιτα Nutrisysyem που περιλαμβάνει έτοιμα φαγητά με μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και φαγητά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για την σταθεροποίηση της γλυκόζης όπως και άλλες τις Optavia και Slim.

Σαν πιο υγιεινές κρίθηκαν η Μεσογειακή, η DASH και Flexitorian σε όλες τις κατηγορίες.

Σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εναλλάσσονται οι τρείς αυτές δίαιτες πχ για διαβητικούς, Οστά και Αρθρώσεις κλπ.

Σύμφωνα με την Samantha Cassetty, γνωστή διαιτολόγο, όσον αφορά τη απότομη μείωση του βάρους σηκώνει κόκκινη σημαία. Θεωρεί ότι μια υγιεινή δίαιτα για την απώλεια βάρους πρέπει να μπορείς να την διατηρείς. Δεν ταιριάζουν οι δίαιτες σε όλους και η δίαιτα που επιλέγεις πρέπει να δουλεύει μακροπρόθεσμα.

Ιδανικά η καλύτερη δίαιτα σε μαθαίνει να ετοιμάζεις έξυπνα φαγητά με υγιεινές επιλογές και σου επιτρέπει ελαστικότητα ώστε να μπορείς να τρως ενίοτε με τους φίλους και τους συγγενείς.

Πριν ξεκινήσεις μια δίαιτα καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

 

Πηγή: Kathleen Doheny, Jan 3, 2023.Medscape