Η μετα- ανάλυση 80 προοπτικών μελετών αποκάλυψε ότι η κατανάλωση καρότων μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο 10-20%. Τα ευρήματα αφορούν πολλές γεωγραφικές περιοχές, τύπους εκθέσεων και πολλά είδη καρκίνου.
Μεθοδολογία
- Η μελέτη αυτή είναι μια μετα- ανάλυση 50 προοπτικών μελετών από μια ευρεία γκάμα ειδών καρκίνου (μαστών, εντέρου, προστάτου κλπ) και γεωγραφικών περιοχών (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία κλπ) και τύπων έκθεσης (λήψη καρότων από ερωτηματολόγια για την συχνότητα διατροφής, από μετρήσεις άλφα καροτένιου C στο πλάσμα).
- Το βήτα καροτένιο (ένα άλλο συστατικό των καρότων) μετρήθηκε στο πλάσμα σε 30 προοπτικές μελέτες με 9331 περιπτώσεις καρκίνου και βρέθηκε μείωση του σχετικού κινδύνου για καρκίνο 20%.
- Η μελέτη και των δύο τύπων έκθεσης (καρότα και επίπεδα στο πλάσμα άλφα καροτένιο) έδειξε σημαντική γραμμική συσχέτιση δοσο-εξαρτώμενη, με την οποία φάνηκε ότι με μια μερίδα την εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος 4±2% ενώ με πέντε μερίδες την εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο 20±10%.
Οι συγγραφείς περιγράφουν την αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καρότων και του καρκίνου και συστήνουν την κατανάλωση καρότων. Ο μηχανισμός πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω (με τυχαιοποιημένες μελέτες).
Η μελέτη έγινε από το Kirsten Brandt University Newcastle και δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Πηγή: Miriam Davis, 20 Dec, 2023, Medscape