ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL info@nosilia.org.gr
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ 2102112395
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Οι βιταμίνες ή το κακάο; Ποιο διατηρεί τη γνωστική λειτουργία;

Τα ευρήματα από την μελέτη που βρίσκεται σε φάση 3 δείχνουν ότι η καθημερινή χρήση πολύ-βιταμινών με μέταλλα και ιχνοστοιχεία (MVM) συνδέεται με σημαντική ελάττωση του ρυθμού μείωσης της γνωστικής λειτουργίας που συσχετίζεται με την ηλικία.

Η μελέτη (Laura Baker, et al. 14 sept, 2022, Alzheimer’s &Denentia) παρουσιάστηκε στη  14η συνάντηση για τις κλινικές δοκιμές (CTAD) για την νόσο Alzheimer και είναι μέρος ευρύτερης μελέτης για την επίδραση των εκχυλισμάτων κακάο που είχαν δείξει παλαιότερα ότι βοηθούσαν στην γνωστική λειτουργία. Η ανάλυση των βιταμινών ήταν ένα δευτερεύον αποτέλεσμα.

H μελέτη Cosmos-mind είναι μια υπό-μελέτη της μελέτης COSMOS που αφορούσε την επίδραση των εκχυλισμάτων κακάο και των πολύ-βιταμινών σε 21000 ηλικιωμένους στο καρδιαγγειακό και τον καρκίνο.

Στην Cosmos-mind συμμετείχαν 2200 ηλικιωμένοι 65 και άνω χρόνων. Η παρακολούθηση κράτησε 3 χρόνια. Η μελέτη έδειξε ότι τα εκχυλίσματα κακάο δεν είχαν επίδραση συγκρινόμενα με εικονικό σκεύασμα στην σφαιρική γνωστική λειτουργία. Αντίθετα η καθημερινή χρήση πολύ-βιταμινών με μέταλλα και ιχνοστοιχεία έδειξε σημαντική ωφέλεια σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Η ωφέλεια ήταν μεγαλύτερη σε αυτούς που είχαν καρδιοαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης παρόμοια προφυλακτική δράση τόσο στην μνήμη όσο και στην εκτελεστική λειτουργία.

Πιθανολογούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην ώθηση στα μικρό-θρεπτικά συστατικά και στα βασικά μέταλλα που πιθανόν στους ηλικιωμένους να βρίσκονται σε κατώτερα όρια.

Βέβαια χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου οι οδηγίες αυτές να αποτελέσουν διατροφική οδηγία. Δεν μπορούμε ακόμα να συστήσουμε ευρεία χρήση πολύ-βιταμινών σε ηλικιωμένους. Αυτό εξατομικεύεται με την σύσταση του θεράποντα ιατρού.

 

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ (Κωνσταντινίδης Ιωάννης, ΜD, PhD Παθολόγος)

Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι ανόργανες ουσίες, μικρό-θρεπτικά συστατικά χρήσιμα για ένα υγιές σώμα.

Μέταλλα χρήσιμα είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος, το νάτριο, το κάλιο το χλώριο και τα ιχνοστοιχεία που είναι μικρομέταλλα  είναι το χρώμιο, ο χαλκός, το ιώδιο, ο σίδηρος κλπ.

Σε ένα άνθρωπο που τρέφεται κανονικά με όλα τα είδη τροφών τοξικότητα δεν υπάρχει. Αντίθετα η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα.

 

Πηγή: Kelli Whitlock Burton, Sept 14,2022.