ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL info@nosilia.org.gr
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ 2102112395
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Ποιες τροφές να καταναλώνουμε για την πρόληψη της άνοιας;

Η δίαιτα που είναι πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα(UPFs) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

Τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών, και πατατάκια(chips) σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο. Κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση αυτών των τροφίμων αύξανε τον κίνδυνο άνοιας 25%.

 

 

Αυτά τα φαγητά μπορεί να περιέχουν πρόσθετα μόρια και ουσίες κατά παρασκευή τους ή όταν ψήνονται που είναι βλαβερά.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της μελέτης ήταν που έδειξε ότι όταν αντικατασταθούν τα UPF τρόφιμα με υγιεινά μειώνεται ο κίνδυνος για άνοια.

Τα UPF τρόφιμα είναι πλούσια σε ζάχαρη, λίπη, αλάτι και είναι πτωχά σε πρωτεΐνες και ίνες. Περιλαμβάνουν τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα αλατισμένα πρόχειρα φαγητά(snack), παγωτά, λουκάνικα, τηγανισμένο κοτόπουλο, γιαούρτι, κονσερβοποιημένα όσπρια, ντομάτες, σάλτσες(Ketchup), μαγιονέζα, χούμους, ψωμιά και γουακαμόλε σε πακέτα, αρωματισμένα δημητριακά.

Σε προηγούμενες μελέτες φάνηκε ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για τον καρκίνο, καρδιοαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και θάνατο από όλες τις αιτίες.

Σε αυτή την έρευνα μελετήθηκαν 72,083 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ( Huiping Li,et al. Sept 6,2022, Neurology) που όταν εντάχθηκαν στην μελέτη δεν είχαν άνοια με μέση ηλικία 61,6 χρόνια. Κατά τα 10 χρόνια παρακολούθησης 518 εμφάνισαν άνοια, 287 Alzheimer, 119 αγγειακή άνοια, 119 ασαφούς αιτίας. Αυτοί που κατανάλωναν περισσότερα τρόφιμα UPF ήταν νεότεροι , λευκοί, μη καπνιστές και μη πότες, είχαν περισσότερο βάρος, κακή φυσική κατάσταση και χαμηλότερη μόρφωση και επίπεδο υγείας.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο τρόφιμα UPF είχαν περισσότερη άνοια και ήταν  οι πιο πολλοί άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, κοιμόντουσαν περισσότερο , είχαν κακή φυσική κατάσταση, οικογενειακό ιστορικό άνοιας και καρδιοαγγειακής νόσου και χαμηλότερη γνωστική λειτουργία.

Τον κυριότερο αρνητικό ρόλο ανάμεσα στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν τα αναψυκτικά (34%), τα γλυκά (21%), τα γαλακτερά(17%) και τα αλατισμένα πρόχειρα φαγητά Snack (11%).

Πηγή: Frank Lowry, July 27, 2022, Medscape.