Σε μια μεγάλη Γαλλική μελέτη φάνηκε ότι η λήψη τεχνητών γλυκαντικά αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMJ,Sept7,2022 από Charlot D et al.
Διαφέρει από προηγούμενες μελέτες γιατί συμπεριέλαβε όχι μόνο τα ροφήματα αλλά και τις τροφές που περιέχουν γλυκαντικά (γλυκά, γιαούρτι κλπ). Το 50% προήλθε από τα ροφήματα.
Μελετήθηκαν 103,388 ενήλικες και το 37% από αυτούς ελάμβανε γλυκαντικά όπως ασπαρτάμη (58%) acesulfute potassium(29%) sucralose(10%).
Στα 9 χρόνια που τους παρακολούθησαν βρήκαν 9% αυξημένο κίνδυνο για οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, στηθάγχη, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια παροδικά ή μη.
Η μέση ποσότητα γλυκαντικών ήταν 42mg την ημέρα . Όμως επισημαίνεται ότι όσο περισσότερο καταναλίσκεται τόσο το χειρότερο. Η ασπαρτάμη συσχετίστηκε με αγγειακά εγκεφαλικά ενώ τα άλλα γλυκαντικά με προβλήματα στα στεφανιαία.
Στην μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν γλυκαντικά που δεν αυξάνουν ιδιαίτερα την ινσουλίνη όπως η erythritol, yacon root, stevia που φαίνονται ασφαλέστερα.
Φαίνεται γενικά ότι ορισμένα γλυκαντικά να μπορούν να είναι χρήσιμα για την στρατηγική μείωσης στην κατανάλωση ζάχαρης.
Πηγή: SUE HUGHES, Sept 8,2022, Medscape.