Αυτοί που ροχαλίζουν μπορεί να προκαλούν γήρανση στον εγκέφαλο τους με τα χρόνια, βλάπτοντας τον εγκέφαλο τους, στερώντας στους ίδιους να έχουν ένα βαθύ ύπνο, σύμφωνα με τους ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Paris-Cite, Γαλλίας.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε.
- Το έντονο ροχαλητό και η αποφραγμένη αναπνοή συχνά προκαλούνται από την υπνική άπνοια (sleep apnoea) και μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση προ υπάρχοντών σημείων εγκεφαλικού, νόσου Alzheimer και γενικά σε μείωση της γνωστικής λειτουργία.
- Οι μικρές εστίες στον εγκέφαλο, γνωστές ως οι υπερπυκνές εστίες της λευκής ουσίας, αποτελούν βιοδείκτες της υγείας του εγκεφάλου και γίνονται πιο έντονες με την γήρανση ή με την μη ρυθμιζόμενη υπέρταση.
- Οι συμμετέχοντες στην μελέτη με σοβαρή υπνική άπνοια είχαν περισσότερες υπερπυκνές εστίες στην λευκή ουσία συγκρινόμενοι με αυτούς σε πιο ήπιες καταστάσεις και έδειξαν μειωμένη ακεραιότητα στους νευράξονες που συνδέουν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο.
- Ο βαθύς ύπνος είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες στην ποιότητα του ύπνου. Η μελέτη έδειξε ότι σε κάθε 10% μείωση του βαθέος ύπνου, αυξάνονται αντίστοιχα οι υπερπυκνές εστίες εγκεφάλου που ισοδυναμούν με γήρανση 2,3 χρόνων.
- Με την ίδια μείωση 10% του βαθέως ύπνου μειώνεται η ακεραιότητα των νευραξόνων σε επίπεδο που αντιστοιχεί σε 3 χρόνων γήρανση.
Πηγή: Medscape staff, July 28,2023.
(Το πλήρες άρθρο ανευρίσκεται στο n. Neurology.org)
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ (Κωνσταντινίδης Ι. Παθολόγος).
40-60 % των ενηλίκων ροχαλίζουν.
Αν ροχαλίζετε έντονα, ξυπνάτε κουρασμένος, με πονοκέφαλο αν διακόπτεται η ροή του αέρα (άπνοια) για 10 περίπου δευτερόλεπτα με πολλά επεισόδια κατά την διάρκεια του ύπνου πρέπει να επισκεφθείτε τον Παθολόγο σας για να σας βοηθήσει.
Αρχικά θα χρειαστείτε έναν ΩΡΛ να σας μελετήσει γιατί πολλές βλάβες στον ρινοφάρυγγα μπορεί να προκαλούν ροχαλητό. Επίσης υπάρχουν πολλές συνήθειες και πολλά από τον τρόπο ζωής μας που επιδεινώνουν την ποιότητα του ύπνου, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ηλικία, το βαρύ γεύμα πριν τον ύπνο, το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα, η εγκυμοσύνη, η βαριά κούραση κλπ.
Υπάρχουν ειδικά ιατρεία ύπνου σε Κρατικά Νοσοκομεία όπως και ιδιωτικά κυρίως από Πνευμονολόγους.