ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL info@nosilia.org.gr
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ 2102112395
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Πρόγραμμα ΣτηρίΖΟΥΜΕ

Δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλεία και φροντίδα του ογκολογικού ασθενή

Ο ογκολογικός ασθενής μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο κατακλύζεται από  συναισθήματα που μέχρι τότε είχαν μουδιάσει από το σοκ της διάγνωσης του καρκίνου όπως ο φόβος, ο θυμός, η λύπη, η ανησυχία, η μελαγχολία, η κατάθλιψη και άλλα. Είναι συχνά σε σύγχυση τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του για την περαιτέρω και κατάλληλη αντιμετώπιση της ασθένειάς του.

Αυτή είναι η στιγμή που έχει ανάγκη την παρέμβαση των επαγγελματιών υγείας για να σταθούν δίπλα του μπροστά σε αυτή τη συναισθηματική καταιγίδα.

Ακριβώς αυτός είναι ο πυρήνας του προγράμματος ΣτηρίΖΟΥΜΕ το οποίο ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2017 και ήρθε να καλύψει ένα από τα μεγαλύτερα κενά του συστήματος υγείας, δηλαδή τη συνέχιση της φροντίδας των ογκολογικών ασθενών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Πίσω από το πρόγραμμα ΣτηρίΖΟΥΜΕ, βρίσκεται η συνεργασία δυο μη κερδοσκοπικών φορέων με μακρόχρονη δράση και εμπειρία στο χώρο της παροχής υπηρεσιών ιατρονοσηλευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας και ηυποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Από τη μία ο leader του προγράμματος, Σύλλογος «Νοσηλεία», που χρόνια τώρα εξυπηρετεί ασθενείς στο οικείο περιβάλλον τους με ιατρικές και νοσηλευτικές παρεμβάσεις και από την άλλη ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. που υποστηρίζει ψυχοκοινωνικά τους καρκινοπαθείς και τους οικείους τους.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους είναι το ΣτηρίΖΟΥΜΕ, ένα πρόγραμμα το οποίο αποτελεί το όραμα  των εμπνευστών του για προσφορά στους συνανθρώπους μας σε μια από τις πιο δύσκολες μάχες της ζωής τους, την πάλη με τον καρκίνο. Ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη είναι βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπιστούν όσο γίνεται καλύτερα οι ιατρο-νοσηλευτικέςκαι ψυχο-κοινωνικές ανάγκες των ογκολογικών ασθενών στο οικείο περιβάλλον τους και η μείωση της συχνότητας νοσηλείας στα νοσοκομεία έτσι ώστε να  αποφύγουν την ταλαιπωρία, αλλά και τις πιθανές και επικίνδυνες για την υγεία τους  ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το ΣτηρίΖΟΥΜΕ έρχονται να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τη φροντίδα του ασθενούς μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο σύμφωνα με την αρχή του «συνεχούς της φροντίδας».

Οι παρεμβάσεις του προγράμματος γίνονται σε επικοινωνία και συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, ώστε να παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή βοήθεια.

Οι παροχές που προσφέρονται είναι ΔΩΡΕΑΝ και ακολουθούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του εκάστοτε ασθενούς. Οι ανάγκες των ασθενών ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς υπό θεραπεία ή όχι που κατοικούν στις περιοχές του δήμου Αθηναίων και στους όμορους δήμους και ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος έχει ξεκινήσει από την 1η  Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2018.

Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι τώρα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προσφέρει τακτικές ιατρικές επισκέψεις  και νοσηλευτικές πράξεις κατ’οίκον, όπως ενεσοθεραπείες, οροθεραπείες, καθετηριασμούς κύστεως, αλλαγές τραυμάτων, αιμοληψίες κ.ά.,  ιατρικές οδηγίες τηλεφωνικά καθώς και παρηγορική και ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς τελικού σταδίου.

Οι υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης περιλαμβάνουν την ενημέρωση των ασθενών και των οικείων τους για τα δικαιώματά τους, τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα. Επίσης,  η κοινωνική υπηρεσία του προγράμματος βοηθά στην ενημέρωση και τη διασύνδεση τους με αντίστοιχες υπηρεσίες και κέντρα.

Ακόμη, στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας του, το ΣτηρίΖΟΥΜΕ έχει προσφέρει σε τακτική συχνότητα συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης σε ασθενείς με στόχο την αποδοχή της διάγνωσης και τη συνέχεια της θεραπείας, την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης, τη διαχείριση των διαπροσωπικών τους σχέσεων και των καθημερινών απαιτήσεων που σχετίζονται με την κατάσταση της υγείας τους.

Μέχρι τη λήξη του προγράμματος, βάζουμε τα δυνατά μας ώστε το ΣτηρίΖΟΥΜΕ να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ακόμη περισσότερους συνανθρώπους μας  και να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών και των οικείων τους, ώστε να νιώθουν δυνατοί και περήφανοι στον μεγάλο αγώνα που δίνουν.

Πληροφορίες:

www. stirizoume.www.nosilia.org.gr / www.facebook.com/StiriZOYME

Τηλ.: 210 21 12 395/ 210 64 68 222 

e-mail: info@fo1.sociality.grinfo@anticancerath.gr