ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL info@nosilia.org.gr
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ 2102112395
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Έγκαιρη και γρήγορη αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19

Η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών με COVID-19 ως ασθενείς υψηλού κινδύνου που γίνεται συνήθως από τους Γιατρούς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Παθολόγους , Γεν Γιατρούς κλπ. στηρίζεται σε διάφορους παράγοντες όπως η κατάσταση εμβολιασμού, τα συνυπάρχοντα νοσήματα  και η ανοσολογική επάρκεια. Στους ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι σημαντικό να αρχίσει έγκαιρα αντιιική θεραπεία για να προλάβουν την σοβαρή νόσο. Η κατάλληλη αντιιική αγωγή και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα είναι επίσης σημαντική. Ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο προληπτικό μέτρο.

Ασθενείς υψηλού κινδύνου:

  • Οι μη εμβολιασμένοι.
  • Οι υπερήλικες ιδιαίτερα άνω των 80 χρ.
  • Οι παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος άνω των 30 BMI.
  • Οι ανοσοκατεσταλμένοι είτε από τη νόσο τους είτε από φάρμακα που λαμβάνουν.
  • Ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως με πνευμονοπάθειες, καρδιοαγγειακά νοσήματα, νεφροπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθη νοσήματα, αιματολογικές κακοήθειες, αυτοάνοσα νοσήματα.

Αντιιική θεραπεια

Η αντιιική  θεραπεία πρέπει να χορηγείται μέσα στις πρώτες 5-7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Φαίνεται να είναι καλύτερα να αρχίσει μέσα στις 3 πρώτες ημέρες.

Για τους περισσότερους ασθενείς η κατάλληλη αγωγή γίνεται με το συνδυασμό νιρματεβίρη / ριτοναβιρη (Paxlovid) ενώ η αγωγή με ρεμτεσιβιρη (Veklury) και μολνουπιναβίρη (Ragevrio) αφορά κυρίως ασθενείς εξωνοσοκομειακούς με ηπιότερη νόσο.

Ο συνδυασμός των αντιιικών παρουσιάζει σημαντικές αλληλεπιδράσεις με αντιπηκτικά φάρμακα και τις στατίνες για την χοληστερίνη και χρειάζεται προσοχή.

 

Κωνσταντινίδης Ιωάννης. Παθολόγος