ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL info@nosilia.org.gr
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ 2102112395
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Τα καλύτερα αντιοξειδωτικά για την πρόληψή της άνοιας.

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών αντιοξειδωτικών μπορούν να προφυλάσσουν από την άνοια λόγω ηλικίας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα lutein+zeaxanthin (LX) και beta-cryptoxanthin (BC)είχαν λιγότερη άνοια δεκαετίες αργότερα από αυτούς που είχαν χαμηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών.

Τα LX αντιοξειδωτικά ανευρίσκονται στα πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, αρακά. Τα BC ανευρίσκονται σε φρούτα όπως πορτοκάλια , μανταρίνια, λωτούς και παπαγια.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί βλάβη στα κύτταρα.

Η μελέτη έγινε σε 7283 άτομα που ήταν τουλάχιστον 45 χρόνων και μελετήθηκαν για 16-17 χρόνια. ( May A. Baytoum et al May 2022, Neurology)

Τα επίπεδα των LX ,BC συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο για άνοια σε άτομα >65 χρονών.

Δεν βρέθηκε συσχέτιση με τα επίπεδα  στο λυκοπένιο, αλφα και βητα καροτένιο και με τις βιταμίνες Α,C,E.

 

Πηγή: Megan Brooks, May 2022,Medscape.

 

Επιπλέον πληροφορίες από κ. Ιωάννη Κωνσταντινίδη (ΜD, PhD Παθολόγος):

Το οξειδωτικό στρες είναι μια διαταραχή στην ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου(ελεύθερες ρίζες) και στην ικανότητα των βιολογικών μας συστημάτων να αδρανοποιούν τα τοξικά αυτά μόρια που βλάπτουν τα κύτταρα. Σε κάποιο ελεγχόμενο όριο οι ελεύθερες ρίζες βοηθούν πχ ως μικροβιοκτόνα.

Οξειδωτικό στρες μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές καταστάσεις πχ. μετα από έντονη άσκηση (υπερβολική προσφορά οξυγόνου στους μύες), μετα από ακτινοβόληση, με παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, με το κάπνισμα, σε δυσμενές περιβάλλον (ατμοσφαιρική ρύπανση) κα.