ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL info@nosilia.org.gr
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ 2102112395
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

8 λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα, είναι ό,τι χρειάζεσαι!

Μπορείς να έχεις την άσκηση που χρειάζεσαι μόνο με 8 λεπτά την ημέρα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Μόνο με 54 λεπτά την βδομάδα με έντονη άσκηση μειώνεται ο κίνδυνος πρώιμου θανάτου από οποιανδήποτε αιτία κατά 35% και ο κίνδυνος για καρδιακή νόσημα κατά 35%.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από περίπου 71000 ανθρώπους που γυμνάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανέλυσαν την υγεία τους τα επόμενα χρόνια.

Ενώ δεν υπήρχε καμμιά έκπληξη για το ότι όσο περισσότερο γυμνάζεται κάποιος τόσο καλύτερη υγεία έχει, η προστατευτική επίδραση της άσκησης στην υγεία έφτανε σε ένα επίπεδο που δεν μεταβαλλόταν περαιτέρω.

Μια σκληρή μικρή προπόνηση βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, περιορίζει τις αθηρωματικές πλάκες στα αγγεία και βελτιώνει την συνολική φυσική κατάσταση.

Ο συγγραφέας του άρθρου Matthiew Achmadi,PhD  από το Πανεπιστήμιο του Sidney υποστηρίζει ότι η έντονη άσκηση βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί με εμφανές όφελος όπως η μείωση του κινδύνου για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και η μείωση της φλεγμονής στο σώμα οπότε μειώνεται ο κίνδυνος για ορισμένα είδη καρκίνου.

Το CDC συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα όπως το γρήγορο περπάτημα ή εναλλακτικά 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης άσκησης όπως το τρέξιμο. Επίσης προτείνονται μυϊκές διατάσεις όπως οι άρσεις βαρών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής της Υγείας μόνο το 54% των Αμερικανών πραγματοποιεί τα 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα. Ακόμη λιγότεροι 24% ασκούνται έντονα.

Οπότε τα 8 λεπτά έντονης άσκησης αντί για τα 30 λεπτά μπορεί να πείσουν τους πολυάσχολους ανθρώπους να έχουν την άσκηση που χρειάζονται. Η έννοια της έντονης άσκησης δεν είναι μόνο το τρέξιμο, το ποδήλατο ή την άρση βαρών. Οι επιστήμονες θεωρούν έντονη την άσκηση  όταν η φυσική δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη κατά 6 φορές της μεταβολικής κατάστασης σε ηρεμία. Όπως οι έντονες κινήσεις του χορού ή να κουβαλήσεις τα ψώνια σε όροφο ανεβαίνοντας  την σκάλα.

Ο συγγραφέας στοχεύει σε δίλεπτες περιόδους άσκησης όπου η αντλητική δραστηριότητα της καρδιάς κατά την διάρκεια της να φτάνει στο 77% η περισσότερο της μέγιστης επιτρεπόμενης καρδιακής συχνότητας. Αυτό μπορεί να ελέγχεται με smartwatch ή με άλλο τρόπο.

Βέβαια αν δεν έχεις το κατάλληλο ρολόι Smartwatch ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβει κάποιος ότι ασκείται έντονα είναι να έχει έντονη αναπνοή τόση ώστε να δυσκολεύεται να μιλήσει. Με άλλα λόγια αν ξεφυσάς και φουσκώνεις, πέτυχες τον στόχο!

Πηγή: Denny Watkins, NOV 28,2022, Medscape.

Υποσημείωση  (Κωνσταντινίδης Ιωάννης, ΜD, PhD Παθολόγος): 

Τα CDC είναι τα Κέντρα ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη καρδιακή συχνότητά διαφέρει στον κάθε ένα από μας και σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει ο γιατρός μας ή ο γυμναστής μας. Υπολογίζεται με τον τύπο 220-ηλικία του κάθε ενός ή κάθε μιας. Βέβαια αν κάποιος ώριμος/μη αποφασίσει να γυμναστεί καλόν είναι πρώτα να περάσει και από τον γιατρό του.