ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL info@nosilia.org.gr
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ 2102112395
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ελεύθερη διάδοση της γνώσης λαμβάνει χώρα εδώ και μερικές μέρες στα Πατήσια και συγκεκριμένα στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» με πρωτοβουλία και στήριξη της ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ.

Η Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη πηγάζει από ένα παγκόσμιο πολιτιστικό κίνημα που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια στην Αμερική και σταδιακά εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα η ιδέα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βάρη Σύρου με κινητήρια δύναμη την ποιήτρια Άννα Ρούσσου και την πρακτική στήριξη του Γραμματέα του Δ.Σ. της Νοσηλείας κ. Γιώργου Ρούσσου και του Διατροφολόγου του Νοσοκομείου Σύρου κ. Μιχάλη Γεδεών. Σήμερα στη Σύρο λειτουργούν τρεις μικρές Βιβλιοθήκες.

Η ιδέα έχει τις ρίζες της στις ΗΠΑ από το 2009, όταν ο Todd Bol κατασκεύασε το πρώτο ξύλινο σπιτάκι με τις λέξεις «δωρεάν βιβλία», στο Hudson (Wisconsin), στη μνήμη της μητέρας του Esther, καθηγήτριας- αναγνώστριας.

Ο αρχικός του στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας τόπος στον οποίο ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να μοιραστεί τα αγαπημένα του βιβλία. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν τόσο επιτυχημένη, που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλες τις ΗΠΑ και από κει σ’ ολόκληρο τον κόσμο: «Απλά βάλτε την πρώτη πέτρα, κάνετε το πρώτο βήμα, και στη συνέχεια  η ίδια η κοινότητα, οι γείτονες, οι ενώσεις, τα σχολεία, η εκκλησία, οι επιχειρηματίες, οι φορείς, οι σύλλογοι, θα συνεχίσουν να χτίζουν», λέει ο Todd Bol. «Πρέπει να καταστούν σιγά – σιγά μικρές κοιτίδες πολιτισμού. Είναι ένας μοναδικός και ισχυρός τρόπος ψηφιακής αποτοξίνωσης, που φέρνει ισορροπία, καθώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο», καταλήγει.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια μικρή βιβλιοθήκη η οποία βρίσκεται σε χώρο που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί, να δει τα βιβλία, να πάρει ένα, να το διαβάσει, να το επιστρέψει ή και να φέρει ένα δικό του.

Εναπόκειται σε όλους τους ενδιαφερόμενους να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας και να διαδοθεί αυτή η δράση και σε άλλους χώρους. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε.